Wiceprzewodniczący SLD w Szczecinie: Proponujemy bezpłatną komunikację miejską, żłobki i przedszkola!

Podczas konferencji prasowej w Szczecinie wiceprzewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Krzysztof Gawkowski przedstawił program, z którym Sojusz będzie startować w najbliższych wyborach samorządowych. Ma być on podstawą do tworzenia lokalnych programów wyborczych, uwzględniających potrzeby mieszkańców.

Polityk SLD skrytykował również obecną władzę za coraz większą centralizacje władzy i odbieranie kompetencji samorządom.

- Sojusz Lewicy Demokratycznej od lat konsekwentnie opowiada się za wzmacnianiem samorządu terytorialnego. Uważamy, że im jest on bardziej samodzielny i zasobny, tym lepiej rządzone jest państwo. Dlatego chcemy zwiększyć zakres zadań i kompetencji gmin, powiatów i województw oraz zapewnić odpowiednie środki finansowe na ich realizację – powiedział Gawkowski i dodał, że samorząd to przede wszystkim codzienne sprawy ludzi. - Od tego, jakie decyzje zapadają na szczeblu lokalnym i regionalnym, zależy w dużej mierze jakość życia każdego z nas. Sprawy, którymi zajmuje się samorząd, mają jednak wbrew pozorom silny, polityczny wymiar. Inaczej miastem rządzi lewica, inaczej liberałowie i prawica – dodał Gawkowski.

Wśród głównych postulatów SLD znajdują się bezpłatne i dostępne dla każdego dziecka żłobki i przedszkola, finansowane przez samorząd śniadania w szkołach dla wszystkich dzieci oraz bezpłatna komunikacja miejska. Politycy zwrócili także uwagę na potrzeby emerytów, w tym zapewnienie miejsc w domach opieki oaz pomoc w kwestiach zdrowotnych. W kampanii SLD mówić będzie również o potrzebie walki ze smogiem i zapewnieniu czystego powietrza oraz finansowaniu in vitro przez samorządy.

Kandydat SLD na prezydenta Szczecina Dawid Krystek zapowiedział, że wśród mieszkańców miasta zostanie w najbliższym czasie przeprowadzona ankieta, w której będzie można wskazać, na jakie inne ważne punkty należy zwrócić uwagę. W ten sposób postulaty mieszkańców zostaną włączone do propozycji SLD w nadchodzących wyborach samorządowych.